Драги ученици,


Овај текст  треба  да вас охрабри у борби против вируса корона и да вам покаже колико је важно да схватите озбиљност новонастале ситуације, па да се у складу с тим и понашате.

Ово није продужени распуст, већ ванредна ситуација у којој сви морамо да се понашамо одговорно како бисмо помогли себи и другима. Морате бити довољно јаки и самодисциплиновани када је реч о понашању и извршавању обавеза које ситуација налаже.

Пре свега, водите рачуна о личној хигијени, перите руке редовно, поготово ако излазите из куће, одлазите у продавницу или користите јавни превоз, трудите се да држите одстојање бар један метар са саговорником, немојте се руковати и поздрављати ни са ким, избегавајте блиске контакте и помозите укућанима да одржавају хигијену у вашем дому јер је то једини начин да заштитите и себе и друге (млађи могу да прочитају књигу „Мала Принцеза – нећу да перем руке“ или да погледају истоимени цртани; на крају и тврдоглава девојчица схвати колико је важно прати руке).

Сведите дружење на минимум, само колико је неопходно, не препоручују се кућне посете, окупљања у парку и школском дворишту као да сте на распусту – јер нисте. Важно је да боравите у кући како се не бисте излагали ризику да се заразите, а затим да заразите друге. Након што испуните своје школске обавезе, слободно време можете квалитетно искористити тако што ћете прочитати добру књигу, одгледати филм или омиљену серију. Истражујте на интернету ако сте у могућности и трагајте за добрим стварима. Једна од њих јесте и програм писца Јасминке Петровић Читањац, играњац“ на Јутјубу у којем она чита своје књиге, подстиче вас на размишљање и истраживање. Позоришта ће на појединим каналима емитовати снимљене представе, а на пример, позориште лутака „Пинокио ће преко свог канала пуштати уживо представе које можете гледати. Па чак можете обићи и неки светски музеј од своје куће! Могућности су разне, само треба да их искористите!

И учите! Некако се овај део наметнуо за крај, мада то не значи да је најмање важан. Морате озбиљно схватити часове који се за вас емитују на РТС3 каналу, упутства и задатке које добијате од учитеља, наставника и разредних старешина и извршавати их у предвиђеном року јер је ваше знање у питању. Не дозволите себи да се задаци нагомилају јер ће уследити и провере, па нећете моћи све да стигнете да урадите у кратком року. Нико од нас не зна како ће се ситуација одвијати и зато морате радити редовно јер ћете једино уз савесно учење и извршавање задатака олакшати посао и себи и својим наставницима који се максимално труде да задатке прилагоде ситуацији.

Чувајте се!  Пазимо једни на друге!