Још један занимљив астрономски феномен за посматрање. Планета Меркур ће се 9. маја наћи тачно између Сунца и Земље, силуета планете Меркур ће бити видљива као црна тачка на површини Сунца и то тачка која се лагано креће, често мања и од сунчевих пега које се могу видети.
Силуета Меркура ће се појавити на сунчевом диску 9. маја у 13:12 и лагано се кретати наредних 7.5 сати. Овај феномен се дешава 13 пута у току једног века и свакако га не треба пропустити.

Путања Меркура преко сунчевог диска

С обзиром да је планета Меркур мала и удаљена од Земље посматрање голим оком ће бити ... тешко. Можете узети заваривачко стакло, затамљености барем DIN14 (ни случајно слабије) и кроз њега посматрати Сунце, планета Меркур ће бити видљива као мала црна тачка која се лагано креће по путањи приказаној на слици. ПАЖЊА! СУНЦЕ НИКАДА НЕ ПОСМАТРАТИ БЕЗ ЗАШТИТНОГ СТАКЛА ИЛИ ОДГОВАРАЈУЋЕГ АСТРОНОМСКОГ ФИЛТРА! (ово не важи за тотално помрачење)
Срећом овај, као и много друге догаћаје уживо ће преносити NASA TV, тако да све можете посматрати са свог рачунара. Довољно је само да од 13:12 одете на сајт http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html 

ЖЕЛИМО ВАМ ВЕДРО НЕБО !!!

Ово помрачење ће се као потпуно видети у полукружном појасу око Гренланда и Исланда у Северном делу Атланског океана, а као делимично из Европе, северне Африке и западне Азије. Месечева сенка ће додирнути Земљину површину у 10:10, а последњи контакт са њом ће бити у 11:21.

Из Београда ће се видети делимично помрачење, 51%, први контакт је у 09:40, максимум помрачења у 10:49, а последњи контакт у 11:59.

Појава може да се посматра кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко DIN14). Најбезбедније посматрање је телескопом који или има специјалне филтере за Сунце или се кроз њега Сунчев лик пројектује на бели заклон. 

Ове године ће са Земље моћи да се посматрају још три помрачења: једно Сунца (13. септембра) и два Месечева (4. априла и 28. септембра). Из Србије ће бити видљиво само Месечево помрачење 28. септембра и то цео његов ток.

НИКАДА НЕ ПОСМАТРАТИ СУНЦЕ БЕЗ ЗАШТИТЕ !!!Наша ученица Нађа Кадовић фотографисале је помрачење својим телефоном :

NASA је пре два дана објавила књигу са 75 сателитских фотографија Земље са идејом да на јединствен начин прикаже лепоте наше планете преко предела, пејзажа, боја ... онако како их види око камере са неког од сателита који круже око наше планете.

Књигу у PDF формату и уводни текст можете наћи на адреси : http://www.nasa.gov/connect/ebooks/earth_art_detail.html


У ноћи између 5. и 6. јуна (до раних јутарњих сати) дешаваће се природна појавa названа транзит Венере преко Сунчевог диска, звучи озбиљно, али шта је то уствари. Када се нека од унутрашњих планета (ближих Сунцу од Земље, значи Меркур или Венера) нађе тачно на линији између Земље и Сунца долази до тога да ако погледамо у Сунце (нараво кроз заштитне наочаре и/или филтере) можемо видети обрисе те планете на позадини Сунца. Та црна тачка, планета, лагано ће прелазити "преко површине" Сунца тј. биће у транзиту. Пошто слика говори више од хиљаду речи, погледајте како то изгледа

Опширније...

У недељу 29. априла у 21.55 часова на National Geographic (NG) каналу можете погледати занимљиву емисију о Свемиру. Емисија "Тајне Свемира" (Beyond The Cosmos) говори о Великом праску, стварању звезда и галаксија, ... свега онога што нас окружје, света око нас и то у светлу најсвежијин научних открића. Свакако емисија коју не треба пропустити.

Први број часописа “Млади физичар“ појавио се 1976. године. За ових 35 година изашло је 105 бројева који представљају огромно заједничко благо свих младих и старих физичара наше земље. У њима је објављено хиљаде страница, текстова и задатака, на којима су генерације физичара стицале и још увек стичу знање.

Опширније...