Прва обреновачка основна школа је у школској 2011/2012. години уписала 650 ученика од првог до осмог разреда у матичној школи и од првог до четвртог разреда у подручним одељењима наше школе у Уровцима и Кртинској.

Број запослених радника у школи укупно је за ову годину 75, и у тај број су укључени како управа школе, стручне службе школе, администрација, тако и цео колектив са свим професорима и помоћно особље.

Школа ради у две смене у матичној школи, пре подневна почиње у 07.30 часова а завршава у 12.40 часова а поподневна смена почиње са радом у 13.30 часова а завршава у 18.40 часова. Превоз за децу путнике из околних места је обезбеђен у сарадњи са СП "Ласта-Обреновац".

Школа ради у једној преподневној смени у подручним одељењима Кртинска и Уровци са почетком у 07.30 и завршетком у 12 часова.

Током претходне школске године конкурисали смо за неколико пројеката и добили смо их.

Пре свега смо конкурисали за пројекат Министарства за телекомуникације и информатику "ДИГИТАЛНА ШКОЛА" 16.септембра 2010.године и тај пројекат је заживео почетком ове 2011/2012. школске године.

Други пројекат за који смо конкурисали и за који смо добили сагласност од Министарства просвете и науке је пројекат "ДИЛС" - унапређене услуге на локалном нивоу, где ћемо са средствима, чији је један део већ уплаћен на посебан подрачун школе, омогућити већу опремљеност наставним средствима и бољи рад свих секција, а пре свега ликовне, драмске, музичке и спортске. Кроз тај пројекат је предвиђено да се у рад тих секција укључе и деца са специјалним потребама и социјално маргинализована деца, која би на тај начин била мотивисанија и за редовније похађање наставе и бољи успех у школи него што то сада показују.

Више информација о пројектима наше школе можете наћи у секцији "ПРОЈЕКТИ".

Трећи пројекат који смо добили ове године јесте пројекат "Зелена јабука", еколошки пројекат који ће ученици наше школе, а пре свега чланови еколошке секције спроводити током ове школске године, а завршна акција биће одржана у мају месецу, као завршна приредба где ће се приказати достигнућа и рад наших ученика и њихових наставника током овог пројекта.

Прва обреновачка основна школа је током јула и августа 2011. године добила сагласност Министарства просвете и науке, а на основу извештаја Градске просветне инспекције да отвори продужени боравак за ученике 1. и 2. разреда. Продужени боравак је почео са радом 5.септембра 2011.године и трајаће са радом за ову школску годину до 8.јуна 2012. године.

Сваке године се у нашој школи организују такмичења, на општинском нивоу и у организацији и сарадњи са општином Обреновац.

Планови за будућност

Све набројане активности и рад управе школе у сарадњи са читавим тимом људи, односно колективом школе урађене су у овом кратком периоду од септембра 2010. године када је нова управа дошла на чело Прве обреновачке основне школе.

Не мислимо да станемо на овоме него да нам све ово буде мотив за даље планове и напредак. То дугујемо свим претходним генерацијама, ученика, просветних радника и управа које су прошле кроз ову сигурно најзначајнију васпитно-образовну установу у општини Обреновац.

Велики пројекат који нас чека у сарадњи са општином јесте изградња сале за физичко васпитање коју ова школа у правом смислу никада није ни имала. Испитивање тла нашег школског дворишта је у току, добијање дозвола и свих потребних сагласности при крају, и надамо се да ће са почетком нове календарске 2012. године почети и први кораци у изградњи тако великог пројекта не само за нашу школу него за читав град.

Велики планови су нам и у стварању нових кабинета техничког образовања и ликовне културе санацијом поткровља наше матичне школе али и можда покретања музичке школе за целу обреновачку општину јер постоји велико интересовање и музички таленат ученика свих наших школа.

Најскорије би требало да добијемо средства од општине за обнову столарије (врата и прозора) у приземљу матичне школе и то ће сигурни смо дати неки нови сјај и лепоту школи.

Као и прошле школске године тако и ове трудимо се да се обнове наставна средства из поједних предмета. Прошле године то је било случај са географским картама, ове године су то у питању спортске лопте, као и карте и постери потребни за наставу историје и музичке културе и наставна средства за предмете математике и физике.

Приоритени циљ је да Прва обреновачка основна школа за две и по године када прославља велики јубилеј, 190 година од оснивања школе, дочека тај датум са санираним приоритетним проблемима које сада имамо и са изгледом достојним сваког дивљења какав једна таква установа треба да има. Као подциљ, али никако мање важан јесте повећање броја ученика у нашој школи и све ове активности, идеје и планови имају за циљ ту исту ствар. Уз помоћ општинских и градских структура као и Министарства просвете и науке сигурни смо да ти кораци и циљеви нису немогући и да су оствариви.

И на крају ...

Данас, Прва обреновачка основна школа поседује:

  • најстарију школу као објекат у свом школском дворишту
  • школску библиотеку из 1830. године опремљену са око 14 000 наслова
  • продужени боравак за ученике првог и другог разреда у оквиру три учионице распоређен на око 180 метара квадратних простора
  • кабинетску наставу ликовне културе, техничког и информатичког образовања, музичке културе и хемије
  • стоматолошку ординацију која свакодневно ради у матичној школи
  • мултимедијалну учионицу за стране језике и пројекције наставних садржаја различитих врста
  • информатички кабинет за ученике млађих разреда
  • дигиталну учионицу у матичној школи и у подручном одељењу у Кртинској за информатичку обуку ученика наше школе
  • специјалну учионицу за рад ученичке задруге и секција у току међусмена, између 12.45 И 13.30 часова