Током децембра месеца одржане су многобројне активности које је Прва обреновачка основна школа организовала поводом добијања средстава у оквиру ДИЛС пројекта Министарства просвете и науке, Владе Републике Србије а све уз зајам Светске банке.

Поред семинара о којем смо већ писали а који је одржан 3. и 4. децембра 2011.године у нашој школи још један семинар је одржан 24. децембра 2011.године под називом ''Алтернативни поступци и рециклирани материјали у настави ликовне културе''.Семинар је био изузетно посећен, око 30 колега већином из наше а и из других градских обреновачких основних школа је савладавао основне технике прављења традиционалне јапанске лутке од рециклираног материјала и на једноставне начине им је предочено како могу мотивисати ученике да и они на часовима ликовне културе, разредним часовима или другом типу часова у разредној настави могу своју креативност и идеје испољити кроз једноставне материјале на најбољи начин.

Семинар је трајао један дан и колеге које су присуствовале добиле су по 8 часова стручног усавршавања.Сигурно је да ће са нечим новим наученим и позитивним искуством знати да изађу пред своју децу и да им нешто ново и несвакидашње у настави понуде као начин бољег разумевања њихове психологије игре и њиховог узраста који тражи увек нешто свеже и другачије. Фотографије са овог семинара можете погледати овде.

фото-радионица

У оквиру пројекта у нашој школи су одржане и две фото радионице за ученике старијих разреда који похађају наставу информатике и рачунарства. Радионице је уз присуство професора информатике и рачунарства Мијата Ђурића водио колега из фирме Фото-Рајко Раде Ђокић.Он је ученицима наше школе помогао и показао какве су све могућности и чари дигиталног фотоапарата и на који начин се фотографије тако сликане могу пребацити на компјутер и на различите начине обрадити и користити их у разноврсне сврхе. Радионицу и њихове активности је пропратила и телевизија МАГ а деца су одушевљено и врло активно учествовала у сваком делу те радионице.Први део радионице се састојао од информативног објашњавања кавих све апарата за фотографисање је било у историји а какви су данас а други део је био практичан рад на сликању и начину обраде и пребацивања слика на компјутер и за шта оне, тако обрађене, могу све служити. Фотографије са ове радионице можете погледати овде.

Ликовно вајарска радионица

Две радионице су одржане током децембра месеца а у оквиру пројекта а садржале су рад ученика на глини и стварање њиховим умећем предмета од глине. Под називом ликовно вајарска радионица ученици 5. и 7. разреда су под вођством професора вајарства Јасмине Драмићанин и уз присуство професора ликовне културе Милана Милошевића радили на прављењу различитих предмета од глине, вајању, том прелепом додиру са глином као природом и природним материјалом и на крају су као резултат излазили разни предмети који су били њихових руку дело. Сви предмети тражили су велики рад њихових прстију на обликовању и два часа велике концентрације и развоја креативности у стварању нових облика. Након тога тако добијени производи тражили су печење да би задржали своју фигуру и захваљујућу цвећари Амфора који су нам бесплатно урадили печење тих предмета убрзо смо имали готове производе спремне за новогодишњу изложбу и продају. Фотографије са ове радионице можете погледати овде.

Радионица стрипа

Као део пројекта ДИЛС рађена је и са ученицима 4. разреда радионица стрипа.Уз присуство професора разредне наставе Емилије Јовановић као и педагога и директора школе руководилац радионице стрипа, познати обреновачки уметник Коста Миловановић, је деци приближио технику и начин како се један већ помало заборављени облик ликовне уметности, а то је СТРИП, ствара од својих почетака па до самог финалног дела. Ученици су били веома активни и радосни на тој радионици, давали су предлоге и имали разноврсне идеје како да се отпочне са неким јунацима њиховог стрипа и онда се кренуло на рад, цртање главних ликова њиховог стрипа, ОБРЕН МЕНА који је представљао оличење здраве, чисте средине, без отпадака и ЂУБРО МЕНА који је представљао његову сушту супротност и био оличење зла и прљавштине. Крајњи продукт је била једна страница стрипа која је представљала обострану акцију и комуникацију двојице јунака уз асистенцију ликовног уметника и цртачке и машталачке способности ученика наше школе. Фотографије ове радионице можете погледати овде.