Пројекат Полигон за саобраћајно образовање и едукацију деце предшколског и ученике основношколског узраста" данас је почео да се реализује у Обреновцу.

Члан Већа градске општине Обреновац и председник Комисије за безбедност у саобраћају Драгослав Мршевић рекао је да је ово реализација визије Комисије за саобраћај.
- Наша визија јесте да децу која су најугроженија и најрањивија категорија у саобраћају обучимо и научимо да прве кораке и искуства која ће стицати у саобраћају учине на потпуно безбедан начин. Ово је едукација и један вид припреме да у најранијем узрасту, а ту мислим на предшколски и рани школски узраст, стекну основна знања о ономе што их очекује у реалном животу на путу од школе до куће и обрнуто. Велику захвалност дугујем свим члановима Комисије забезбедност у саобраћају, јер су имали стпљења и визију да дођемо до овог резултата, а то је јединствен полигон на територији читаве Србије. Он ће омогућити нашој деци да се на најбезбеднији и најстручнији начин припреме за своју учешће у саобраћају. Пројектом је предвиђено да свих осам основних школа буде обухваћено овим програмом. Полигон ће са свом опремом бити у свакој школи, као и у Предшколској установи  „Перка Вићентијевић". Паралелно са едукацијом деце ради се и на едукацији наставног кадра који ће када се пројекат заврши учити нове генерације деце на овом полигону који остаје у власништву Градске општине Обреновац. Уколико овим пројектом само једну огреботину или сузу на дечјем лицу успемо да спречимо знаћемо да смо успели и да наш труд није био узалудан - казао је Мршевић.


Звездан Тешовић, директор компаније „Модел 5" која реализује овај пројекат, рекао је да је полигон конципиран на основу саобраћаја на територији општине Обреновац.
- Ми смо на основу онога што од саобраћаја постоји у Обреновцу конципирали овај полигон. Он  се састоји из два дела. Први део је величине 20x30 метара и намењен је обуци пешака. док је други део величине 10x20 метара и намењен је обуци бициклиста. Ми смо овде дали доста лекција које су реалне и које су неопходне деци да би безбедно учествовала у саобраћају. Циљ је да се сагледа где деца греше и да се ураде предлози решења где би они у заштићеним условима могли да увежбавају и тренирају, а самим тим и стекну навике за безбедно учествовање у саобраћају - рекао је Тешовић.



Преузето са сајта Градске општине Обреновац