Представници Руско-српског хуманитарног центра и Руског дома посетили су данас Прву обреновачку основну школу и том приликом овој школи донирали интерактивну таблу, пројектор, рачунар и наставна средства на руском језику.

Делегацији се захвалила директорка Прве обреновачке основне школе Милена Ергарац.

- Један од повода Српско-руског хуманитарног центра и Руског дома у Београду да посете нашу школу и уруче поклон школи је тај што наши ученици изучавају руски језик. Поклон који смо добили налазиће се у школској библиотеци и медијатеци, а то су електронска табла, пројектор, рачунар, као и наставна средства - сликовнице, књиге и дискови на руском језику. Сматрамо да треба да сачувамо руски језик и да унапредимо руску културну баштину. Надам се да ће ова наставна средства која смо добили бити максимално искоришћена од стране наших ученика и наставника и да ћемо дуго уживати у њима. Такође се надамо да ћемо ову сарадњу наставити и у будућности. Хвала вам на свој помоћи коју сте указали, како грађанима Обреновца, тако и Првој обреновачкој основној школи – рекла је директорка Прве обреновачке основне школе.

Присутнима се обратио и Вјачеслав Власенко, први заменик директора Српско-руског хуманитарног центра из Ниша, који је изразио наду да ће донација бити од користи и да ће подстаћи младе генерације да науче више о руском језику.

Иља Тјапков, начелник Одељења за образовање представника Руског дома из Београда, захвалио се на гостопримству представницима општине Обреновац и запосленима у Првој обреновачкој основној школи.


- Ја сам представник Руског дома у Београду и ми се бавимо промоцијом руске културе у Београду и Србији и радимо на неговању руско-српских односа. Наша мисија је и да промовишемо руски језик, а то радимо и на овај начин, тако што поклањамо књиге и друга наставна средства – истакао је Иља Тјапков.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић такође је поздравио госте из Руско-српског хуманитарног центра и Руског дома.

- Уважени пријатељи из братске нам Русије, драга децо и наставници, ми смо као држава посвећени очувању српско-руског пријатељства и промоцији знања и вредности писаца и научника из Русије. У тренутку када је Обреновчанима сам живот био доведен у питање руски спасиоци су прискочили у помоћ и учествовали у спашавању грађана Обреновца. Речи захвалности не могу да буду довољне у односу на оно шта свако од нас појединачно осећа према том хуманом чину. Јасно је да је и овај објекат који је баштинио руску културу у претходна два века био у потпуности уништен. Значајно нам је да сте препознали потребу, да уз обнову објеката, будемо обновљени и што се тиче фундуса књига. То додатно побољшава квалитет наставе и образовања и ова данашња донација нам веома значи, пошто су све школске библиотеке претпреле штету током поплаве. Ову прилику желим да искористим да вас позовем да будете са нама 16. маја, на обележавању годишњице поплаве – поручио је Чучковић.


Преузето са сајта Општине Обреновац