ДЕЧИЈА НЕДЕЉА ОД 7. ДО 13. ОКТОБРА 2013. ГОДИНЕ
ОДГОВОРНО РОДИТЕЉСТВО


Ове године Дечија недеља посебну пажњу посвећује доприносу стварања позитивне климе за рађање и пружање подршке развоју модела одговорног родитељства, у складу са релевантним међународним и националним документима и позитивним прописима. Стога Програм активности обележавања Дечије недеље у 2013. години одвијаће се под мотом:

Слушајте мама и тата,
желим сестру ил’ брата!


Дуга традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас, а на иницијативу организације Пријатељи деце Србије, сада већ вишедеценијског актера ове манифестације, 1987. године је дефинисана Законом о друштвеној бризи о деци. Дечија недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала.

Дечија недеља ове године, а у складу са Стратегијом подстицања рађања као кровног документа за решавање проблема ниског наталитета, посвећује пуну пажњу стварању подстицајне климе за рађање, уз пружање посебне подршке моделу одговорног родитељства. Република Србија се још средином прошлог века суочила са проблемом рађања деце које је далеко испод потреба просте репродукције становништва, и које представља основни покретач депопулације и дубоких промена у старосној структури становништва. Према подацима Републичког завода за статистику (РЗО), у Србији je у 2011. години живорођено 65.598 беба, тј. регистрована је стопа наталитета од 9,0 промила. Са мање од десет живорођених на 1.000 становника Србија спада у групу европских земаља са најнижим вредностима опште стопе наталитета, тако да је просечна старост становника Србије чак 42,2 године.

Дечија недеља је прилика да се јавно говори о овом проблему, да се анализира постојеће стање, и да се подрже сва настојања и актери у успостављању подстицајнијег друштвено-економског оквира за подизање наталитета, али и развоја личне свести о овом проблему. То је прилика да се на локалном и републичком нивоу подстакну и конкретне активности са овим циљем.

Као и претходних година ученици и наставници Прве обреновачке школе ће пригодним активностима обележити Дечију недељу. План активности ће бити постављен у холовима и сајту школе.