У ноћи између 5. и 6. јуна (до раних јутарњих сати) дешаваће се природна појавa названа транзит Венере преко Сунчевог диска, звучи озбиљно, али шта је то уствари. Када се нека од унутрашњих планета (ближих Сунцу од Земље, значи Меркур или Венера) нађе тачно на линији између Земље и Сунца долази до тога да ако погледамо у Сунце (нараво кроз заштитне наочаре и/или филтере) можемо видети обрисе те планете на позадини Сунца. Та црна тачка, планета, лагано ће прелазити "преко површине" Сунца тј. биће у транзиту. Пошто слика говори више од хиљаду речи, погледајте како то изгледа

 

Транзит Венере, јун 2004.

Транзит Венере дешава се у паровима од по 8 година, па следе размаци и по више од 100 година. Онај ко није видео транзит 2004. године сигурно га никада није видео у животу, јер је претходни транзит Венере био давне 1882. године, а ко пропусти овогодишњи транзит сигуран сам да следећи неће видети јер ће се десити тек 2117. године. Зато не пропустите ову прилику.

Венера ће се "поклопити" са Сунчевим диском (тзв. први контакт) у ноћи 6. јуна у 00:04:43 часова по локалном времену (GMT+02), а изаће са Сунчевог диска (тзв четврти контакт) у 06:55:16. С обзиром да Сунце на нашем подручју излази око 5 сати имаћемо могућност да посматрамо скоро 2 пуна сата ово појаву.

Нашао сам занимљиву анимацију, програм који показује како ће то све игледати, па погледајте на овој адреси.

Скрећем пажњу да сви који желе да посматрају овај догађај МОРАЈУ имати заштитне наочаре специјално намењене за посматрање Сунца или као лакше доступну варијанту посматрати овај догађај кроз стакло за заваривање затамљености DIN14 ни случајно слабије.

Желим вам ведро небо 6 јуна :)