Још један занимљив астрономски феномен за посматрање. Планета Меркур ће се 9. маја наћи тачно између Сунца и Земље, силуета планете Меркур ће бити видљива као црна тачка на површини Сунца и то тачка која се лагано креће, често мања и од сунчевих пега које се могу видети.
Силуета Меркура ће се појавити на сунчевом диску 9. маја у 13:12 и лагано се кретати наредних 7.5 сати. Овај феномен се дешава 13 пута у току једног века и свакако га не треба пропустити.

Путања Меркура преко сунчевог диска

С обзиром да је планета Меркур мала и удаљена од Земље посматрање голим оком ће бити ... тешко. Можете узети заваривачко стакло, затамљености барем DIN14 (ни случајно слабије) и кроз њега посматрати Сунце, планета Меркур ће бити видљива као мала црна тачка која се лагано креће по путањи приказаној на слици. ПАЖЊА! СУНЦЕ НИКАДА НЕ ПОСМАТРАТИ БЕЗ ЗАШТИТНОГ СТАКЛА ИЛИ ОДГОВАРАЈУЋЕГ АСТРОНОМСКОГ ФИЛТРА! (ово не важи за тотално помрачење)
Срећом овај, као и много друге догаћаје уживо ће преносити NASA TV, тако да све можете посматрати са свог рачунара. Довољно је само да од 13:12 одете на сајт http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html 

ЖЕЛИМО ВАМ ВЕДРО НЕБО !!!